Nova Scotia
Dan zie je water, water en nog eens water. Rood en blauwgekleurde boten. Dus ook kreeften en krabben. Rauw, stoer, touw op de kade van de houten vissersdorpjes op palen. En hier en daar een vuurtoren. En zie je die zeemeermin in de verte…?
Waar ligt het en hoe kom je er?
Nova Scotia (Nieuw Schotland) ligt schuin onder New Brunswick en Prince Edward Island en aan de Atlantische Oceaan. Je vliegt op Halifax. Dat kan dan met Air Canada. Inclusief overstap in Toronto doe je er dan een uur of 13 over. Je kunt natuurlijk ook vliegen naar Toronto. Daar een nachtje slapen en de volgende ochtend doorvliegen naar Halifax. Dan kan je meteen uitgerust je huurcamper ophalen! Maar je kunt je camperreis (of autorondreis) natuurlijk ook in Ontario starten en dan door Quebec rijden en dan je reis eindigen in Halifax. Om maar een route te noemen. Maar Nova Scotia is een bestemming op zich hoor!
Wat maakt deze provincie bijzonder?
Nova Scotia heeft voor ieder wat wils. Zoals de Digby Neck. Over de aangelegde paden zonder verkeer is het heerlijk wandelen over het schiereiland. Als je moe bent stap je in een boot en ga je walvissen kijken. Als je van geschiedenis houdt dan ben je in UNESCO Lunenburg goed op je plek. Heerlijke warme zomers. Kejimkujik (of kort gezegd Keji) National Park met archeologische vindplaatsen van nederzettingen van indianen. Stranden, sappige kreeften, vers gevangen oesters eten in Captain Kat’s Lobster Shack. Whisky brouwerijen. Wijngaarden. Nova Scotia heeft van alles wat dus!
Gezelligste stad of dorp?
‘Halifax’ roept Vivian. Roderick roept als toevoeging Pier 21 in de haven van Halifax. Want daar ligt het Museum of Immigration. En als je aan immigratie denkt, dan denk je natuurlijk meteen aan de Titanic. Het schip dat onzinkbaar zou moeten zijn. Dat liep helaas anders af zoals we allemaal weten. De mensen die het overleefden gingen naar New York, zij die omkwamen in het ijskoude water kwamen in Halifax terecht. In het Maritime Museum of the Atlantic kun je er van alles over nalezen en bekijken. Halifax is beloopbaar. Vivian zegt ook dat je bij Murphy’s Restaurant and Patio moet gaan eten! Want dan kun je lekker vertoeven buiten op een houten deckterras met uitzicht op het water. Het feit dat je in Canada, buiten, op een terras kan eten is namelijk óók best bijzonder!
Nova Scotia heeft gezellige dorpjes! In Annapolis Royal vind je nog victoriaanse huisjes. Nog nooit een kilt aangehad? Ga naar New Glasgow! Of naar Pictou. Het echte ‘Nieuwe Schotland’…
Wat vinden wij van GoCanada de mooiste route?
Dat is zonder twijfel de Cabot Trail. Aan de ene kant rij je met de huurcamper of huurauto langs groene valleien (of oranje in de herfst) en aan je andere hand de blauwe zee. Ben je er aan het einde van de dag? Neem dan de Skyline trail. Je loopt over houten vlonders naar uitzichtpunten met weidse vergezichten. Neem iets lekkers te eten en te drinken mee in je rugzak en sluit je vakantiedag af terwijl je de zon in de zee ziet zakken.
Langs de zuidkust van Nova Scotia, van Halifax naar Yarmouth, loopt de Lighthouse Route! Vuurtorens dus.
Onze favoriete excursie?
Hou je van Chardonnay, Riesling of een Pinot Noir? Door het wijngebied bij Wolfville rijdt een rode, Engelse dubbeldekker hop on/hop-off bus tussen diverse wijngaarden. Handig want je kunt overal een glaasje proeven!!
Bijzondere wetenswaardigheden:
Om een rondreis door Canada te kunnen maken heb je een echt paspoort nodig. Als je er eenmaal bent dan kun je een chowder paspoort aanvragen bij een van de restaurants die aangesloten zijn bij de Chowder Trail. Die soep…..Moet daar nou een aardappel in? Of juist niet? En moet daar kreeft in? Of juist niet? Iedere kok heeft zo z’n eigen smaak vandaar dat een chowder op diverse manieren bereid kan worden. Elk restaurant maakt ‘m dus op z’n eigen manier. Dus hebben ze er maar een Trail van gemaakt. Pak een lepel en proeven maar. Slurpen mag! Stempelkaart vol?? Dan kun je een prijs winnen! Een soort Vissoep-Elfstedentocht dus…
Vroeger werd kreeft vooral gegeten door de arme bevolking, omdat er zo’n overschot van was. Dit leidde ertoe dat de gevangenen in opstand kwamen en er in de 19e eeuw werd besloten dat ze niet meer dagelijks kreeft te eten mochten krijgen.