Handige Canada Weetjes
Om goed voorbereid op reis te gaan hebben wij een lijstje voor je gemaakt met zaken om rekening mee te houden, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Geldzaken
ValutaDe munteenheid in Canada is de Canadese Dollar (CAD). De waarde van de Canadese Dollar is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar en is hiermee een redelijk sterke munteenheid. Voor de actuele wisselkoers kun je de valuta calculator gebruiken.
Betalen
In Canada is een creditcard een zeer gebruikelijk betaalmiddel en eigenlijk onmisbaar tijdens je reis door Canada. De creditcard wordt in Canada gebruikt zoals wij in Nederland onze pinpas gebruiken. Vergeet de pincode van je creditcard dus niet! Met je pinpas kun je niet betalen in de winkels, maar in de meeste plaatsen vind je pinautomaten (ATM’s) waar je met je bankpas wel geld kunt opnemen. Vergeet in dit geval niet om je bankpas uit te breiden naar ‘Wereld’. Uiteraard kun je overal met contant geld betalen.
Fooien
Het geven van een fooi is in Canada heel normaal en is meestal niet inbegrepen bij prijzen. Staat er op de rekening ‘gratuity’ vermeld dan is de fooi wel inbegrepen. De hoogte van een fooi is helemaal afhankelijk van je budget, maar in bijvoorbeeld restaurants, cafés en taxi’s is een fooi van 15% gebruikelijk.
Telefoon en internet
Mobiel bellenDe kosten voor bellen en internetten met je mobiel in het buitenland liggen vaak erg hoog. Wil je mobiel bellen in Canada dan biedt bijvoorbeeld Airport Telecom de mogelijkheid om een prepaid simkaart voor vertrek aan te schaffen. Of schaf ter plaatse bij de grote supermarkten, elektronica- of telefoonzaken een Canadese simkaart aan. Je krijgt dan een Canadees nummer en belt tegen het lokale tarief.
E-sim
Beschik je over een nieuwere smartphone? Dan is wellicht het gebruik van een e-SIM een optie. Dit is een ingebouwde digitale sim, maar werkt hetzelfde als een fysieke tweede simkaart. Je koopt online, bijvoorbeeld bij Airalo of Holafly, een databundel en ontvangt een QR-code om de sim te installeren.
Internet
De kosten voor internetten met je mobiel zijn erg hoog. Zet daarom je Data Roaming uit. In de meeste hotels, restaurants en bars is er Wi-Fi en is gebruik ervan vaak gratis. Ook grote supermarkten, benzinestations, publieke ruimtes en zelfs veel campings beschikken over Wi-Fi.
Bereik
Canada is een groot land met in de grote plaatsen en langs doorgaande (snel)wegen goed bereik. Daarbuiten kan het minder zijn of zelfs helemaal wegvallen. In afgelegen gebieden en nationale parken is er helemaal geen bereik met je telefoon. Ook niet als je een lokale simkaart of WiFi-hotspot hebt aangeschaft.
Elektriciteit
In Canada is de netspanning anders dan in Nederland: 110 volt. Wil je elektrische apparaten meenemen op reis controleer dan of je elektrische apparaten werken op variabele voltages. Op het apparaat zou dan het volgende moeten staan: 110/220V 50/60Hz. Staat dit er niet dan heb je een adapter nodig om de netspanning om te vormen naar 110 volt.Daarnaast heb je een wereldstekker nodig, omdat in Nederland stekkers zijn voorzien van twee polen en in Canada gebruiken ze soms drie-polige stekkers. Nog een tip van ons: neem een verdeelblok mee. Handig om meer apparaten tegelijk op te laden en je hebt maar één wereldstekker nodig.
Rijden in Canada
WegenHet wegennetwerk in Canada is niet ingewikkeld en het is daarom vrij gemakkelijk om zelf met een huurauto of camper door het land te reizen. Ga voorbereid op pad en lees ook onze FAQ pagina over condities van de wegen.
Maximum snelheid
De maximum snelheid wordt in Canada overal keurig aangegeven en hanteert men in kilometers per uur:
Verkeersregels
De verkeersregels in Canada zijn nagenoeg gelijk aan de regels in Nederland. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten:
Brandstof
De benzineprijzen in Canada liggen een stuk lager dan die in Nederland. Tanken gaat op dezelfde manier als in Nederland, je betaalt alleen voordat je gaat tanken; contant of met je creditcard.